У Луцьку влаштували міні-референдум

У Луцьку влаштували міні-референдум
Для луцького міського голови Миколи Романюка представники громадськості, провівши міні-референдум, підготували пропозиції щодо можливості і доцільності збільшення кількості дитячих садочків у місті.

Захід відбувся 10 липня в рамках випробування формату обговорень Town Hall Meeting (Збори громади) як однієї з форм участі громадян у вироблені і прийнятті рішень на місцевому рівні.

Суть формату полягає у тому, що представники громади, ділячись на кілька груп по 10 людей, обговорювали суспільно важливі питання. Потому – голосували за ту чи іншу ідею.

Зі слів організатора заходу - голови Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайла Находа, такий формат обговорень використовують у США. В Україні подібні міні-референдуми – експеримент, який, одначе, може стати в подальшому інструментом взаємодії громадськості і влади.

До обговорення учасникам запропонували обговорити можливість усунення з посади в порядку проведення місцевого референдуму сільського, селищного та міського голови, депутатів місцевих рад, а також можливість та необхідність розширення мережі дошкільних навчальних закладів міста Луцька.

Пропозиції щодо закону про місцеві референдуми в узагальненому вигляді надійдуть до комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Верховної Ради. Ідеї щодо садочків – до міської ради і міського голови.

«Після виборів, коли пристрасті притупляться, можна буде спробувати винести на обговорення в подібному форматі реальну проблему, яка турбує громадськість. Поки що це був експеримент», – зазначив Наход.

Зі слів експерта Лабораторії законодавчих ініціатив Дениса Чернікова, перевага такого обговорення над громадськими слуханнями полягає у тому, що влада не протиставляється громадськості, обговорення ведуть у маленьких групах і висловитися можуть усі бажаючі.

Побідні експерименти уже відбулися у Києві та Херсоні, на черзі – Донецьк та Чернігів.






Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ЦПАВК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.