Побори у луцьких школах. Що і скільки?

Побори у луцьких школах. Що і скільки?
Добровільно примусові внески. Скільки батькам обходиться безкоштовне навчання у луцькій школі?

Тема батьківської благодійності у школах та дитсадках доволі не проста. Здавалося б прохання здати кошти у фонд класу чи школи, то це питання відкритої корупції, проте на сьогодні – такі речі вважають доволі логічними.

Правоохоронні органи у такі освітянські справи не втручаються, а батьки питань не піднімають, адже середню освіту отримати дитині необхідно і хочеш не хочеш, але оплачувати цю безкоштовно освіту мусово.

Журналісти ВолиньPost спробували з'ясувати скільки одна сім'я витрачає на навчання дитини у середньостатистичній школі. Батьки погодилися поспілкуватися, але анонімно і також не називаючи навчального закладу: «Нашим дітям там ще вчитися», - аргументували вони.

Отож, подаємо кошторис, який більш-менш є однаковим для більшості середньостатистичних шкіл обласного центру Волині.

Про розцінки розповіла лучанка, дитина якої навчається у 4-му класі. Найбільше, що вдарило по сімейному бюджету цього року – це книжки з англійської мови. За них довелося викласти чималу суму – 420-430 гривень. Книжки потрібно купувати новенькі, перекупити у старшокласників практично неможливо, адже минулого року була зовсім інша програма і вчилися за іншими підручниками.

40 гривень потрібно здати на зошити. Окрім цього, необхідно здати 100 гривень на фонд класу. Ці гроші розраховуються на три місяці і витрачаються вони на засоби гігієни для учнів початкової школи.

71 гривня 40 копійок йшла в місяць на харчування (минулий рік). Цього року - 75 гривень

30 гривень витрачають у фонд школи. Як зазначила лучанка, на разі цю суму хочуть підняти, проте батьки проти, адже їм і так дорого.
Якщо взяти гроші, які здають у фонд школи і помножити на кількість дітей – суми виходять доволі серйозні.

Отож, якщо у школі припустимо кількість класів 4, в яких 27-30 дітей – школярів у навчальному закладі відповідно більше тисячі. Якщо заокруглити до тисячі – виходить, що батьки, щомісяця здають у фонд школи по 30 тисяч гривень. За 9 місяців – це 270 тисяч гривень.
Зошит витрат на навчання дитини
Зошит витрат на навчання дитини
Зошит витрат на навчання дитини
Зошит витрат на навчання дитини

Ці гроші відповідно мають йти на потреби школи. Але ж, окрім цього, є фінансування державне. Також, варто зазначити, на ремонти класів батьки здаються окремо. Як зазначила мама чотирикласника, яка погодилася приблизно розписати кошторис, пластикові вікна вони ставили теж за свої кошти.

За словами лучанки, цих 30-ти гривень у фонд навчального закладу, керівництво школи вважає недостатніми коштами. Адже в інших школах з батьків беруть вже по 50 гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
такі підручники? тож міністр освіти звітував що всі школи до кінця місяця забезпечать безкоштовними підручниками? і якщо хтось виявить факти коли збирають гроші на підручники - казали зразу телефонувати на гарячу лінію міністерства освіти...
Відповісти
Винні в цьому всі:1.міська"влада"з доходами і видатками бюджету,наприклад-чомусь?замість мати реальних60-70млн.грн щороку від комунальних ринків(Центральний і Завокзальний),за копійки віддає землю в оренду обл"апх"спілці....2."т.зв.батьківські комітети і особливо їх "ініціативні"голови-організатори збору грошей для директорів і чиновників..3.Батьки-"а братія мовчить собі,витріщивши очі,нехай каже,може так і треба..."
Відповісти
Ну до чого ця стаття??? давайте заборонимо благодійні внески у школах та ДНЗ і тоді наші діти будуть вчитись у брудних та обдертих холодних класах, їстимуть мівіну на перервах та вивчатимуть рідну мову із совЄтських підручників. Шановні, наша держава ніща, яке фінансування з її боку?! ну досить жувати пережоване і рухаймося далі заради майбутнього наших дітей. тут не корупція, тут жорстокі реалії нашого вибору. Адже кожного разу ми обираємо ту владу, яку маємо. Тож, як сказав Кузьма - "будуймо державу спочатку в собі"
Відповісти
та що ви кажете.... я знаю на що частково витрачають гроші в нашій школі------кладуть собі до карману!!!!
Відповісти
Ви хоч трішки головою думаєте що пишете, ЦЕ ОБОВ'ЯЗОК ДЕРЖАВИ і крапка
Відповісти
І що ви написали? Що ви цим хочете доказати чи показати??? Не розумію??????????????????????
Відповісти
податківців, митників, даішників та лікарів гонять. А вчителям теж не хіло перепадає, мона жити)))
Відповісти
Добровільно примусові внески, або чому держава "забила болт" на фінансування і утримання школи ? Немає книг, не виділяються кошти на ремонт приміщення,навіть крейду купують за спонсорські гроші батьків.Хто винен ?
Відповісти
Винні всі:1.Міська "влада".2."т.зв.батьківські комітети і особливо їхні"ініціативні"голови-збирачі грошей для директорів та чиновників,заради"об*єкивних"оцінок своїх чад.3.Батьки-"а братія мовчить собі,витріщивши очі,нехай,каже,може так і треба"...
Відповісти
Якби батьки поступово почали здавати все менші і менші суми, а то й зовсім не здавати, то можливо щось і змінилося б. Це в нас таке суспільство і всі батьки це підтримують. Кожен з нас нічого не хоче змінювати і тому добровільно вивертає кишені для тих чи інших потреб. Давайте почнемо кожен з себе. Ми в свій час вчилися з книжкою одною на двох, а то й зовсім без шкільних підручників. Було незручно, але що поробиш і ніхто нікого не заставляв щось там купувати. Позиція батьків повинна бути чіткою і непорушною. Час щось змінювати.
Відповісти
Підгайцівську школу луького районну треба добре потрусити на чолі з її директором.Вона вже переходить усі можливі і не можливі рамки.
Відповісти
А я просто не здаю і не плачу вже два рокі і хай обісруться...
Відповісти
найбільше мене вразили слова "державне фінансування")))) Де воно? Держава фінансує лише зарплпти працівникам освіти, світло і воду. Я не працюю в освіті і то це знаю. А стосовно підручників, то четверті класи не отримали жодного підручника, їх просто немає. Коли будуть, невідомо. За харчування теж можна не платити, нехай дитина ходить голодна пів дня.... І спробуйте її місяць прогодувати на 70 гривень плуденками. Навряд це вийде!!! Та і класи не треба ремонтувати, нехай вчаться в "конюшнях". І зошити купували завжди в школу, педагоги не винні, що вони зараз коштують шаленні гроші. І взагалі, сидячи в барі ми грошей не шкодуємо, а на освіту дитині, нехай і "безкоштовну" нам шкода.... Дивна ми нація((((
Відповісти
Шановні а це не пригнічує добровільний примусовий збір продуктів на АТО дитина повинна обовязково принести в школу товар. Вісить список що саме і ми батьки йдемо до магазину і купуємо при чому з нас на роботі вираховують певну суму на АТО дитина не заробляє ні копійки ТАКА НАША ДЕРЖАВА ТАКА НАША ВЛАДА і що тут дивувати що мусово здавати і фонди і т.п Зробили бізнес ми дурні платимо батьки вилазимо з останньої шкіри а на сході получають не малі кошти суми прилічні знаю багато кого хваляться а ми їх ще мусим кормити а вони ходять як фраєра
Відповісти
Главное - пусть на все дают ЧЕК! Но не дадут ведь! Это же наказемое! Без бумажки - ты букашка. А чек - документ. И на суд подат можно!
Відповісти
Останні новини
Побори у луцьких школах. Що і скільки?
11 вересень, 2015, 12:00