Куди подінуться сільські голови в об’єднаних громадах Волині

Куди подінуться сільські голови в об’єднаних громадах Волині
На Волині після децентралізації влади зникнуть сільські голови, натомість з'являться старости.

На Волині утворилося 5 громад, до яких входять 22 населені пункти. Це лише перші кроки, але вже з'явилося ряд питань і проблем. Зокрема, перше питання, яке стоїть на часі – це вибори. Як вони проходитимуть в об'єднаних громадах розповів начальник відділу адміністрування, директор реєстру виборців апарату Волинської ОДА Віктор Стасюк під час з'їзду сільських голів, які об'єднали громади.

«Відповідно до розпорядження ОДА фактично визначено остаточний перелік на тих перших місцевих виборах, які будуть відбуватися в області».

Наразі затверджено план основних заходів. Для того щоб провести вибори, необхідно створити округи, які формуватимуться в залежності від кількості виборців. Утворення всіх округів має завершитися до 17.09.2015 року. До 9-го жовтня будуть утворені виборчі комісії. До 11-го жовтня комісіям планують передати списки виборців. Уточнення списків виборців буде проводитися шляхом внесення заяв до дільничних виборчих комісій безпосередньо самими виборцями, або до органів адмін-реєстру. Останній термін подачі таких заяв – це 19-го жовтня. Якщо виборці пропустили цей термін, то до 22-го жовтня можна буде оскаржити.

Присутніх керівників сільських рад цікавило питання їхньої подальшої долі. Адже при територіальній реорганізації сільських голів як таких, в принципі, не буде, а натомість обиратимуть старост.

Як пояснив заступник голови ОДА та куратор з питань децентралізації в області Сергій Кошарук, старостами будуть представники виконкому ради новоутвореної об'єднаної громади у селах, або відповідно, у колишніх селищних радах:

«Старост обиратимуть за таким же законом про місцеві вибори, який передбачає вибори депутатів, сільських та селищних голів. Вибори старост призначає сама рада, але якщо це буде разом з виборами черговими, або проміжними, то тоді вони економлять кошти. Вони можуть самі провести ці вибори, але тоді вони їх і фінансують», - зазначив посадовець.

А також додав, що найближчі вибори старост, якщо все буде позитивно вирішуватися в законодавчому плані, заплановані на жовтень 2017 року. Поки вибори не відбулися, то обов'язки старост виконуватимуть сільські голови, які до цього очолювали населені пункти. Щоправда вибори можна призначити і раніше, але вже за свій рахунок.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
поїдуть "розбудовувати" Донецьк...
Відповісти
Пропоную взяти в мене інтерв"ю, бо у вашому матеріалі, що записаний з голосу є багато суттєвих неточностей. 0979887562
Відповісти
Ні нехай президент з верховною радою їдуть розбудовувати Донецьк хватить грошики на війні відмивати.
Відповісти
Останні новини
Куди подінуться сільські голови в об’єднаних громадах Волині
17 вересень, 2015, 09:30