Ковельські залізничники відсвяткували своє професійне свято. ВІДЕО

Ковельські залізничники відсвяткували своє професійне свято. ВІДЕО
День залізничника для Ковеля — більше, ніж професійне свято. Головний транспортний вузол Волині, власне, тому і називають "містом залізничників", що саме залізниця і люди, які тут працюють, багато в чому визначають сучасний транспортний та економічний потенціал Ковеля.

Про це повідомляє ТЦ "Ковель".

У музеї локомотивного депо “Ковель” зібрано чимало цікавих експонатів. З-поміж них, наприклад, легендарна модель паротяга конструктора Сушкіна — одного із символів волинського міста залізничників. На постамент поблизу залізничного вокзалу старий Су-253-25 заїхав своїм ходом: паровоз-пам'ятник увіковічив бойові та трудові звитяги залізничників в історії Ковеля.



Фрагмент кіножурналу за 1961 рік.

У рік, коли побачив світ цей кіножурнал, машиніст локомотивного депо Ковель Олександр Притула тільки-но народився. Ріс у селі, неподалік залізничної станції.

“Я сам родом із Горохівського району. А там є така станція Горохів, теж на нашій Рівненській дирекції залізниці. Я жив біля залізниці і бачив ці поїзди — моє село було поруч з цією станцією, за кілометр. Бачив, мені подобалося. Сам поїхав поступати в училище — без батьків, без нікого. І так от все життя зв'язаний із залізницею, з водінням поїздів... ”, - розповідає машиніст локомотивного депо Ковель Олександр Притула.

Ази професії почав засвоювати в депо “Єршов” Приволзької залізниці, а з 1990-го

“Спочатку працював машиністом. А з 1992-го року по 2011 рік машиністом-інструктором локомотивних бригад по автогальмах. На даний час працюю машиністом. Маю перший клас кваліфікації вже з 1995 року. Працюю в пасажирському русі: у нас основний поїзд — це Київ -Варшава на тепловозній тязі. Приміські поїзди ми водимо, якщо є потреба. А також я працюю на “Мотрисі” машиністом”, - говорить Олександр.

На мові залізничників Мотриса — самохідний службовий вагон із дизель-двигуном потужністю 300 кінських сил та запасом палива 1500 літрів. На Львівській залізниці це єдина автомотриса такої модифікації.

“Мотриса” ця приписана до локомотивного депо Ковель. Вона виїжджає на дільниці обслуговування, коли є наказ Рівненської дирекції для об'їзду дільниць обслуговування, станцій — так керівництво Рівненської дирекції перевіряє роботу підрозділів, колійників і таке інше...”, - каже машиніст.

В інтер'єрі самохідного вагону є конференц-зал, де проводяться робочі наради, кімната відпочинку. А от кабіна машиніста — така ж, як у звичайному дизель-поїзді.

“Кран машиніста — такий же самий. Ну тут ричаг ще старого типу — бо це вагон ще випуску 1961 року. Мотриса — моя ровесниця, скажемо так. 55 років буде наступного року — їй і мені так само. І вже потихеньку готуюся до заслуженого відпочинку...”, - розповідає Олександр Притула.

Професійний досвід. Вміння швидко адаптуватись до вимог часу і не забувати про усталені традиції на виробництві. Саме це вже багато років забезпечує підприємствам Ковельського залізничного вузла передові позиції в трудовому суперництві.

“Наше депо є специфічним саме по ремонту локомотивів: ми єдині виконуємо ремонти всіх видів не лише для своїх власних потреб, а й для Львівської залізниці в цілому. 21.43.35 До дня залізничника ми підійшли з хорошими показниками по всіх планових завданнях — по перевезеннях, по ремонту. В нас дуже хороший колектив, професійні люди. Поповнюються наші лави і молоддю, якій старші товариші передають свій досвід”, - говорить в.о. заступника начальника локомотивного депо Ковель Юрій Марковський.

Машиніст першого класу, відмінник локомотивного господарства Олександр Притула — один з тих, у кого є чому повчитися молоді.

“Машиніст повинен цей поїзд відчувати: як він котиться, як гальмує, яка потужність локомотива та його звук. Це все з роками, практика дає... Зараз мені не складно це робити, буденна справа... Зараз іде омолодження колективу. У нас кожного року по 15-16 людей іде на пенсію. На їхнє місце приходить молодь. В нас колектив грамотний. Всі обов'язки та покладені на нас задачі ми стараємося їх виконувати. От побажання таке, щоб вже не нам, а хоча б молодшому поколінню, щоб кращі, новіші локомотиви були. Тоді і умови праці для машиніста будуть кращими. Це таке моє побажання від всього колективу нашого...”, - говорить машиніст локомотивного депо Ковель Олександр Притула.

Щоденно на залізничну станцію Ковель прибувають до 60-ти пасажирських та приміських та ще три десятки вантажних потягів. І щодня люди різних професій на залізниці своєю працею пишуть славну історію Ковеля як найбільшого транспортного центру Волині.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Ковельські залізничники відсвяткували своє професійне свято. ВІДЕО
09 листопад, 2015, 14:22