Через призупинення малого прикордонного руху між Польщею та Україною зменшився товарообіг

Через призупинення малого прикордонного руху між Польщею та Україною зменшився товарообіг
Після тимчасової зупинки дії малого прикордонного руху помітно зменшилися черги на кордоні.

Менші черги на українсько-польському кордоні, однак і відчутне падіння товарообігу у прикордонній торгівлі – це результат призупинення на місяць дії угоди про місцевий (малий) прикордонний рух між Польщею та Україною.

Про це інформує Кордон з посиланням на Польське радіо.

Нагадаємо, тимчасові зміни пов’язані з посиленням безпеки під час проведення саміту НАТО у Варшаві, що завершився минулої суботи, а також майбутніх Світових днів молоді, що відбудуться 26–31 липня у Кракові.

Зменшення черг на кордоні та падіння товарообігу пов’язані з тим, що половина тих, хто перетинав українсько-польський кордон користувалися дією малого прикордонного руху.

У прикордонному пункті пропуску Медика–Шегині в середньому щодоби митний контроль проходить близько 15 тисяч людей. Але так було до 4 липня. Після призупинення дії малого прикордонного руху ситуація змінилася, хоча і не так сильно, як очікували.

За даними Прикордонної служби Польщі, особи, котрі є власниками дозволу місцевого прикордонного руху, впродовж останніх місяців складали половину з усіх тих, хто перетинав кордон у Медиці. А зниження інтенсивності руху є меншим. Попри це, ті, хто перетинають кордон, бачать зміни. Також у смузі Tax Free, якою на щодень користувалися ті особи, котрі живуть завдяки прикордонній торгівлі.

Хоча для того, щоб пройти усі митні формальності та контроль товарів, котрі вивозять з Польщі, а це зазвичай здебільшого будівельні матеріали та побутова техніка, все одно треба відстояти чергу. У Митній палаті Польщі вже помічено зміни. Зміни відчули також прикордонні магазини.

Для торгівельного центру Корчова Долина за кілька кілометрів від прикордонного переходу у Корчовій липень стане дуже непростим місяцем. Товарообіг впав, а клієнтів – як кіт наплакав. Навіть великі і раніше переповнені магазини все частіше стоять порожніми.

Закінчення призупинення дії малого прикордонного руху з нетерпінням очікують як польські торговці, так і українці, котрі без візи і паспорта, що дотепер для мешканців 30-кілометрової зони не були необхідними для перетину кордону, тепер не можуть в’їхати до Польщі.

Багато хто вважає, що це тільки питання часу, коли ситуація повернеться до норми. А поки прикордонний рух вдається розвантажувати зокрема завдяки закриттю смуги контролю місцевого прикордонного руху.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Беда чёрная ))) товарообмен уменьшился: сигаретчики не имеют возможность торговать и творить очередь на границах наших
Відповісти
Ті полішуки прикордонні категорично проти безвізового поки є візи є бариги і дрібна корупція на кордоні але з бариги по долару митнику по віллі
Відповісти
Останні новини
Через призупинення малого прикордонного руху між Польщею та Україною зменшився товарообіг
18 липень, 2016, 15:06