У Нововолинській лікарні скоротили ліжко-місця. ДОКУМЕНТ

У Нововолинській лікарні скоротили ліжко-місця. ДОКУМЕНТ
18-го серпня 2016 року виконкомом Нововолинської міськради прийнято рішення “Про оптимізацію ліжкового фонду Нововолинської ЦМЛ”, відповідно до якого скоротять 40 ліжко-місць в стаціонарі медичного закладу.

Повідомляє БУГ.

Це рішення показало проблеми галузі в цілому і поставило питання, відповіді на які наразі не мають ні чиновники місцевого рівня, ані самі медичні працівники. Теоретично пацієнтів теж повинно стати менше, хоч зрозуміло, що хворіти рідше люди не будуть. Питання скорочення чи реорганізації лікарні жителі міста сприймають як посягання на їх права. Активісти Нововолинська підняли цю тему та вимагають громадських слухань і її публічного розгляду.

“На мою думку, такого роду рішення не повинні прийматися без обговорення з громадою міста, адже це призводить до напруги серед населення. Що чекає на місто Нововолинськ у майбутньому? Ось пройшла децентралізація, і до міста приєдналось ще декілька навколишніх сіл, виникає питання, де і в який спосіб місто буде якісно надавати медичні послуги громадянам, які цього будуть потребувати, якщо ми зараз закриваємо і скорочуємо все, що можна і не можна.

Влада й раніше не вельми переймалась охороною здоров’я, а тепер вирішила знищити повністю. Скорочення майже двох тисяч ліжко-місць для Волині, яке планує здійснити обласна виконавча влада за два роки, призведе до того, що волиняни взагалі залишаться без лікарень. І хоч називають її оптимізацією у рамках реформування, але ми сприймаємо це як звичайне скорочення, і від такого реформування нічого хорошого не чекаємо. Ось такий плачевний вигляд реформи, яку проводить МІНздох (МОЗ)”, – написав на власній сторінці у мережі Фейсбук активіст Володимир Власюк.

Реформатори, скорочуючи місця, хочуть ефективніше використовувати ресурси, які вкладають у медицину, адже ліжко-місце – це одиниця, на яку закладаються і виділяються кошти. Менше ліжко-місць – більше коштів на процедури та обладнання – такими ідеями керуються чиновники. Люди ж переконані, що медична установа має працювати ефективно і прозоро, а її керівники звітувати перед громадою в пресі про результати роботи лікарні, про ефективність використання коштів. До слова, проблему скорочення ліжко-місць у лікарні досі офіційно визнавати не хочуть.

Потреба у такій лікарні з урахуванням населення сусідніх сіл, яке отримує тут медичну допомогу, є велика. Ця реформа повинна відбуватися за широкого обговорення з громадськістю, адже у місті і так вдосталь прикладів байдужості… На території медустанови привертає увагу недобудова – заморожене ще за радянських часів будівництво корпусу лікарні.

Скорочення ліжко-місць у майбутньому може призвести до проблем з госпіталізацією. Залишається сподіватися, що через цей процес хворим не доведеться лежати з крапельницями у коридорі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хто має гроші,той домовится за ліжко.Хто не має гроші-до сповіді!
Відповісти
Останні новини
У Нововолинській лікарні скоротили ліжко-місця. ДОКУМЕНТ
27 вересень, 2016, 17:03