Волинянин у власному магазині створив музей

Волинянин у власному магазині створив музей
Волинянин Ярослав Бащук облаштував музей старожитностей у власному магазині у Старій Вижівці. Спонукало його до цього телебачення.

Про це повідомляє Вісник і К.

Саме з телеекрана чоловік довідався про те, як щирі українці створюють приватні осередки українського побуту і традицій. І коли у справах заїжджав у якесь село, то, спілкуючись із людьми, розпитував, хто пече тут хліб, чи немає в кого давніх речей, що свідчать про культуру українців.

«А от у Яревище я подався спеціально, бо довідався, що в одній з родин збереглися колишні жорна. Перед цим у сусідньому селі у 92-річної господині придбав вишиті чоловічу та жіночу сорочки зі старого полотна, ткацький верстат, кілька рушників, літника. Бабуся казала, що тим рушникам більше ста років. Жорна зняли з горища, де вони припадали пилом. І вміли ж тоді майструвати подібні речі! Вони зроблені із суцільної соснової дошки діаметром 70 сантиметрів. А ще від цієї ж господині мені дістались осикові станок і ступа, які теж можна побачити у моєму магазині», - розповів Бащук.

Але справжнім діамантом у колекції є сосновий кухор з Поліського, який досі зберігає свій первинний запах.

«У моєї баби Параски теж була подібна скриня, де старенька зберігала усе, як казала, «на смерть». Жаль лише, що її шведи (жучки. – Авт.) поїли. А от від батька залишилися дерев’яні ночви для сала. Було воно не те, що нині, а не менше як на п’ять пальців завтовшки. А як нам, малим, хотілося ковбаси, що висіла в коморі на дерев’яній жердині півтораметровими кільцями! Більше, ніж цукерок. Засолювали овочі тоді у дерев’яній квасці. У чугунцях-пружиках умлівав у печі борщ. А ось макітра – їй більше ста років. Ми й зараз з товаришами не йдемо в лазню без макітри з омачкою. Рубель був неодмінним атрибутом прасування. А коли з’явились електричні праски, то він пригодився, щоб різати тютюн», – усміхається чоловік.

Крім самобутніх побутових речей, облаштував ще й виставку світлин зі старовижівськими краєвидами. На них можна побачити найцікавіші куточки району. Є тут і фотографії з народних свят, які організовував аматор разом з гуртом «Вечорниці у Бащука» на Івана Купала, на обжинки, до Покрови. А ще підприємець був ініціатором конкурсу «Коса – дівоча краса».

По сусідству зі світлинами зберігається національний прапор, привезений з Майдану в 2004 році, книга-журнал з автографами відомих політиків та громадських активістів: Віктора Ющенка, Петра Порошенка, Бориса Тарасюка, Левка Лук’яненка, Святослава Вакарчука...

Є у господаря ще одна реліквія – найбільший у районі Державний прапор України розміром 3,5 на 4,5 метра, чим не може похвалитися жодна установа в районі. Його пошили на замовлення до 20-річчя Незалежності України. Відтоді в день державного свята він вивішує його на своєму обійсті. А ще тут можна побачити прапори Волинської області та Євросоюзу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а це стаття не Вісника, а Слова Волині, за 2015 рік
http://www.volynnews.com/news/society/volynianyn-stvoryv-muzey-starovyny-u-vlasnomu-mahazyni-a-v-dvori-yes/
Відповісти
Останні новини
Волинянин у власному магазині створив музей
18 грудень, 2016, 11:30