Чорний піар може вплинути на результати виборів на Волині - експерт

Чорний піар може вплинути на результати виборів на Волині - експерт
Найпоширенішими виборчими порушеннями на Волині під час виборчої кампанії 2012 року став чорний піар та перешкоджання в агітації.

Про це під час підсумкової прес-конференції 26 жовтня розповів координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп.

ОПОРА моніторила порушення по всій Україні протягом трьох місяців – з серпня по жовтень. Зафіксували 457 випадків використання інформаційного ресурсу, 366 спроб прямого чи непрямого підкупу виборців, 302 випадки перешкоджання політичної діяльності, 268 фактів нечесної агітації, 27 прикладів використання силового ресурсу та 16 фактів тиску на ЗМІ.

Що стосується Волинської області, то тут домінувало використання чорного піару і перешкоджання в агітації. Найбільше таких фактів зафіксованого у Луцьку та Ковелі. Найбільш «тихим» щодо цих порушень виявився виборчий округ № 20 з центром у місті Горохові.

«У 90% випадках, листівки, які містили негативну інформацію не мали вихідних даних, не було інформації хто це друкував і за чиї гроші. А якщо такі відомості були, то там була брехня написана», - каже Шелеп.

Водночас експерт відзначає, що стало менше випадків зовнішнього тиску на засоби масової інформації. Однак, під час висвітлення кампанії 2012 року, на думку Шелепа, чимало редакцій займалися самоцензурою або були залежні від волі власника у публікації певної інформації.

На думку Михайла Шелепа підкуп виборів (прямий чи ні), а також застосування методів чорного піару (наприклад, поширення листівок з неправдивою інформацією) може суттєво вплинути на вибір волинян.

«Я спілкувався особисто з людьми і вони те, що отримали у скриньки, прочитали і кажуть: це правда, страшно, що робиться. Намагаюся людям пояснити, що це обман і маніпуляція, але так чи інакше певна категорія виборців на ці речі ведеться. Тому цей метод впливу так метод використовує», - каже експерт.

Водночас «опорівець» відзначає пасивність кандидатів, проти яких здійснюють порушення. Як приклад Шелеп згадав слухняність агітаторів під час проведення фестивалю «Бабине літо» за підтримки кандидата Ігоря Палиці. Після того, як агітаторам, що працюють на інших кандидатів пригрозили невідомі молодики, ті слухняно відсунули власні намети з Театральної площі. Хоча на думку Шелепа могли згуртуватися і вести агітацію на рівні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.