У Ковелі – протести через «костомелку»

У Ковелі – протести через «костомелку»
На Ковельський ветсанзавод звозять рештки тварин зі всієї Волині, але підприємство перестало справлятися з навантаженням.

Про це повідомляє ТСН.

Ковельчани скаржаться на скотомогильник, який влаштувало керівництво місцевого ветсанзаводу - держпідприємства, яке мало би утилізовувати тваринні рештки.

У соцмережах активісти виклали жахливе відео з території заводу, де видно наслідки недбальства. У народі це місце вже давно прозвали просто – «костомелка».



Місцеві жителі розповіли, що ситуація на цьому підприємстві останнім часом значно погіршилася. Мовляв, раніше рештки використовували для виготовлення мила, й іноді мешканці розташованих неподалік будинків відчували сморід. Проте тепер трупи свиней, собак і навіть коней звалюють просто неба, а неприємний запах відчувається вже на набагато більшій території.

«Кожного року таке. Літом ввечері зазвичай костомелка смердить. Але що буде цього літа, я навіть боюся уявити. Страшне, що там робиться. Просто раніше той завод працював, з тих відходів (кісток, шкур) варили дустове мило. А зараз все заглохло. Приблизно осінь-зима, як морози почалися. Ми каталися на велосипедах лісом і поїхали дорогою, а хлопці туди звернули і заїхали у цей сморід. Це був жах», - розповів місцевий житель Олександр.

«Я не можу сказати, що було ідеально, інколи відчувався запах, але вода була чиста, без запаху (у нас своя свердловина). Воду на сьогодні зі свердловини до вживання не використовуємо, возимо джерельну», - зазначила місцева жителька Анна.

Підприємство, на роботу якого нарікають місцеві жителі, - це ковельська філія ДП «Укрветсанзавод». За даними місцевої влади, це єдине підприємство на території Волинської області, яке займається переробкою та утилізацією сировини тваринного походження, неякісних харчових продуктів тощо.

Ще рік тому чиновники констатували, що підприємство перебуває у стані недофінансування, має борги та працює на застарілому обладнанні.

«Повна зупинка роботи Ковельської філії «Укрветсанзаводу» може нанести сильний удар по екології Волині. Потрібно визначити напрям розвитку: або ми допускаємо закриття підприємства та шукаємо можливості для утилізації відходів в інших областях, або ж проводимо повну реконструкцію підприємства, яке успішно продовжить свою роботу на Волині», - говорив голова Волинської ОДА Володимир Гунчик у травні 2016 року.

Тоді він давав місяць на вирішення проблемних питань, проте, вочевидь, справа з місця так і не зрушила.

Коментар директора ветсанзаводу Вадима Сухоноса отримати не вдалося. Як повідомили у приймальні підприємства, Сухоніс наразі зайнятий вирішенням проблеми.

Хоча за даними місцевих ЗМІ, обурені мешканці звернулися зі скаргами до міської влади, яка зібрала позачергове засідання. На ньому був присутній і Сухоніс. Він розповів, що підприємство працює не на повну силу, бо йому не вистачає котлів і власної котельні.

Конкретних рішень на засіданні прийнято не було. Чергову зустріч щодо цього питання заступник міського голови Андрій Товстига запропонував провести напередодні наступного засідання Ковельської ради, яке має відбутися 22 березня. І вже тоді чиновники мають сформулювати якісь пропозиції щодо дій. А тим часом вони звернулися по допомогу і до Волинської ОДА.

Результати появи скотомогильників - це не лише забруднення води й ґрунту. Це ще й зграї комах, які вкривають відходи, що гниють, а потім осідають на обійстях місцевих жителів.

«І мухи, і таргани, і миші. Це можуть бути різні захворювання - від холери до чуми», - зауважив екології Володимир Борейко.

Навколишні ґрунти тим часом вже дослідила Державна екологічна інспекція. І, за словами інспектора Анатолія Приходько, ситуація далека від нормальної. Адже стоки від решток тварин, які лежать просто на землі, безперешкодно потрапляють у ґрунт і воду.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Ковелі – протести через «костомелку»
17 березень, 2017, 11:41