Директор музею в Рокинях каже, що орендар «осушив» орнітологічний заказник

Директор музею в Рокинях каже, що орендар «осушив» орнітологічний заказник
Підприємець із Луцька Сергій Балабух спустив воду в ставку орнітологічного заказника «Рокинівський», що у селищі Рокині Луцького району, – переконує директор місцевого музею-скансену Олександр Середюк.

Тепер сірим чаплям, лебедям і чорним бусликам, які щороку прилітають, щоб вивести своє потомство, ніде жити, – повідомляє ВРД НСТКУ.

За повідомленням ЗМІ, коли знімальна група приїхала в Рокині, то замість мальовничої водойми побачила малопривабливу картину. Наразі 12 гектарів водного плеса перетворилися на справжню пустку.

«Виявляється, це здійснив один підприємець із міста Луцька – Сергій Балабух, який повідомив, що має договір оренди на гідротехнічні споруди. Ми здивувалися, адже це не проста водойма, не простий став, це – орнітологічний заповідник, сюди прилітають птахи, за десятки тисяч кілометрів з теплих країв, аби вивести своє потомство», – розповідає громадський активіст Олександр Середюк.

Як розповіла колишній Рокинівський сільський голова Леся Яцушек, другий рік ставки є комунальною власністю громади. Вони не здані в оренду. Натомість в оренду надані гідроспоруди.

«Через фонд держмайна були надані в оренду гідроспоруди, які є на території ставка, підприємцю поза сільською радою. Через те, що вони розміщені на нашій території, згода селищної ради мала бути», – переконана в.о старости селища Рокині і Брище Леся Яцушек.

«Фонд держмайна, не зважаючи на наші попередження, щоб не надавати гідроспоруди без нашої згоди, надав їх підприємцю. Договір оренди ми не бачили, але інформацію маємо», – додає вона.

Ситуацію прокоментував і сам Сергій Балабух. Зі слів, Олександра Середюка, саме він спустив воду зі ставка.

«Нічого я там не спускав. Погані люди вибили дошки та зійшов ставок. Ось і вся історія. Я вчора був у Середюка, то ніби ніяких проблем та претензій немає. Нічого страшного. По-новому закриємо, дошки поставимо і все буде добре», – переконує він.

За справу вже взялися спеціалісти Державної екологічної інспекції в області. Найближчим часом вони здійснять перевірку за зверненням громади селища Рокині.

До слова, ставки у заказнику – це штучні водойми, пристосовані до заплави річки Сарна. Там протягом усього часу гніздилися лебеді-шипуни, сірі чаплі та чорний бусел, занесені до Червоної книги України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нема слів!!! От відношення до природи свого краю!!!!!!
Відповісти