Іноземці забрали ведмежа із луцького зоопарку. ФОТО. ВІДЕО

Іноземці забрали ведмежа із луцького зоопарку. ФОТО. ВІДЕО
Представники міжнародної організації Vier Pfoten International (Four Paws, «Чотири лапи») забрали з Луцького зоопарку ведмежа, хоч і не мали на те усіх необхідних документів.

Рано-вранці 27 листопада у луцький зоокуточок завітали зо два десятки представників міжнародної організації захисту тварин «Чотири лапи».

Вони просили передати їм самку 10-місячну буру ведмедицю на кличку Настя.

Нагадаємо, ця тварина уже стала фігурантом скандалу влітку цього року. Тоді «Чотири лапи» заявили, що Настю незаконно продали підприємцю у Вінницьку область, щоб використовувати як фотомодель для туристів. Однак дирекція звіринцю одразу спростувала закиди захисників тварин.

Врешті-решт Настю повернули назад у луцький зоопарк. Але її мати, 18-річна ведмедиця Маша, не прийняла маля. Після повернення за Настею наглядали волонтери «Чотирьох лап» і працівники зоопарку.

Нині ж, попередньо повідомивши луцькій владі та зоокуточку про свій візит, активісти «Чотирьох лап» вирішили знову забрати Настю із луцького зоопарку. Разом з Настею вони хотіли забрати і Машу, яка нині вагітна і за місяць-два буде народжувати. До слова, Маша вже у барлозі, у неї розпочалась зимова сплячка.


«Ми рятуємо бурих ведмедів. У нас є команда ветеринарів, є досвід роботи з тваринами. Ми хочемо, щоб Настя і Маша жили у Центрі порятунку ведмедів, який ми відкрили у Житомирській області. Там для них ми вже збудували великі вольєри. Тим більше Маші скоро народжувати. У яких умовах утримуватимуться її малята? Їх знову будуть продавати?» – каже представник організації «Чотири лапи» Амір Халіл.



Утім такі наміри неабияк стривожили працівників зоопарку. Як пояснила заступниця директора зоопарку Людмила Денисенко, представники міжнародної організації закидають луцькому звіринцю жорстоке поводження з тваринами та жахливі умови утримання.

«Але відомо ж, що у неволі тварини рідко народжують. Наша Машка часто народжує. По два-три дитинча. І зараз знову вагітна. І ще. Чому волонтери організації протягом п’яти місяців годували тільки Настю, чому не годували вагітну Машку, якою тепер зацікавилися? Настя після свого повернення була на нашій території, забрала вольєр своєї матері. На яблуках, винограді, персиках, якими вони її годували, не проживеш. Але ми забезпечували їй триразове харчування, тобто Настя їла харчі зоопарку. Та й наші працівники ще вчили їхніх волонтерів, як поводитися із тваринами», – розповідає Людмила Денисенко.

Окрім того, «Чотири лапи», зі слів працівників зоопарку, не надали усіх необхідних ветеринарних документів та дозволів, щоб мати право забрати тварину.

Більше того, вони вручили Людмилі Денисенко паспорт, який оформляється на власника собаки або кота, але аж ніяк не дикого звіра, чим дуже подивували працівників зоопарку.



Людмила Денисенко заявила, що не має повноважень віддавати тварину організації без усіх необхідних документів. І заявила, що не заперечуватиме проти цього хіба тоді, коли зробити це дозволить луцький мер.

На зустрічі з луцьким міським головою Миколою Романюком Амір Халіл озвучив своє прохання – дозволити забрати двох ведмедів. Переговоривши з мером, зійшлись на тому, що Настю луцький зоопарк віддасть, а вагітну Машу – ні в якому разі.

«Ми виграли грант Європейського Союзу. Це півтора мільйона євро. Одним із основних моментів у цьому проекті є будівництво ведмежого містечка. Я прекрасно розумію, що звірі не повинні жити у таких умовах, у яких, на жаль, сьогодні у нас вони живуть. Давайте ми попрацюємо над цим проектом. І, може, ще так станеться, що ви до нас в Луцьк будете привозити ведмедів. А вашими порадами ми раді користуватися. Окрім ведмежого містечка, проектом ще передбачено будівництво містечка для левів, проведення належного водопостачання, освітлення, зведення огорожі», – висловився мер, зазначивши, що про передачу інших ведмедів сьогодні не може бути мови.

Після цих перемовин працівники зоопарку дозволили представникам міжнародної організації «Чотири лапи» забрати ведмежа.

Виманивши їжею із вольєра, тварину зачинили у клітці, в якій і перенесли у спецавтомобіль. Настя зрегувала на це відносно спокійно.



За словами Аміра Халіла, вже навесні організація продовжить роботу із «порятунку ведмедів та інших тварин» у луцькому зоокуточку. Він також зазначив, що у кращих умовах повинен жити і лев, який нині мешкає у тісному вольєрі.

Як стало відомо вже після того, як ведмежа забрали, у луцький зоокуточок вже телефонували з прокуратури і запитували, на яких підставах передали тварину, яка є комунальною власністю.

«От тому ми негативно сприймаємо все це. Незрозумілі документи нам підсовують. Ніхто не хоче брати на себе таку відповідальність. Але ми склали акт про передачу тварини, ми дали біологічну картку тварини. Далі справа – за житомирськими екологами. Нам непросто утримувати ведмедів, але вони у нас здорові, активні, приносять потомство. Маємо надію, що після втілення гранту умови утримання тварин значно поліпшаться», – висловилась Людмила Денисенко.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хай тепер у клітку мера і директора зоопарку посадять - будемо приводити дітей і показувати придурків, здатних лише обіцяти! а в сусідню депутатів, що пройшли в раду-обіцяли обіцяли...скоро будемо дітей водити щурів і жаб показувати, бізон - здох, ведмедицю забрали...от і добре-хай ще в замку торговий центр з клубом зроблять!
Відповісти
Правду пишете!
цілком згідна
Відповісти
Был и верблюд.
Відповісти
"жорстоке поводження з тваринами та жахливі умови утримання"- положительный имидж Луцка, туристическая привлекательность.
Відповісти
який стид і позор. Європа...
Відповісти
Це все результат цілковитої бездіяльності та "господарності"нашої міської ради!Яку сферу діяльності не зачепи,то одні ж й ті самі проблеми!Закриваються очі на глобальні проблеми,бо не має нібито коштів на їх вирішення,проте находяться кошти на повне безглуздя!!!
Відповісти
Мої діти пішли один раз (за ціле літо)і більше не захотіли.А коли ми поїхали в Рівненський зоопарк вражень на тиждень вистачило, розповідали всім... а потім вони не переставали просити щоб поїхати туде ще і ще.. а за Луцький навіть і вражень ніяких не було, ніби то і не ходили туди.
Відповісти
Да краще б усіх тварин забрали і закрили той гадюшник, ніж звірів там мучати!!! Треба написати тим "лапам" нехай так і зроблять!!!
Відповісти
Які всештакі наші люди придурки і в часності так званий лучанин за 27 листопада цеж дана з магадана яка собачатником керує .Невже ви думаєте що так просто вони за Настю так переживають і 30 чоловік собою возять без ніякої вигоди невимагаючи нічого взамін і ще маму Машу хочуть забрати.Та це делитанти ви ще це побачите ,поцікавтесь де зараз перебуває Настя біля якого рестолрану і міжнародної траси та навіть через те що ці делетанти волонтери поселили Настю біля рестолрану борщ виріс у ціні в тричі ,тільки через те що біля них такий сусід поселився.
Відповісти
Після прочитаної статті, я також стурбувалася долею Насті. Де ж вона зараз насправді (і якими доказами це може бути підтверджене), у яких умовах перебуває, чим харчується, і чи сильно на неї вплинула нова "подорож". Поводяться з тваринами як з речами, як і визначає їх Цивільний.. Ніякого розуміння до психологічного стану ведмежати.
Відповісти
мені жаль настю деж вона
Відповісти
Останні новини
Як вітають Тимошенко. ФОТО
27 листопад, 2012, 15:47
Іноземці забрали ведмежа із луцького зоопарку. ФОТО. ВІДЕО
27 листопад, 2012, 15:13