Молодь із Луцька та Любліна пробігом вшанувала польських солдатів

Молодь із Луцька та Любліна пробігом вшанувала польських солдатів
Молодь із Луцька та Любліна 17 вересня прибула до села Мельники Шацького району, аби вшанувати пам’ять солдатів Корпусу охорони прикордоння, які загинули далекого 1939 р. у протистоянні із совєтами.

Про це пише Волинський монітор.

У вересні 1939 р. під час нападу Червоної армії на Польщу солдати Корпусу охорони прикордоння стали на захист своєї Батьківщини. Бої тоді тривали неподалік сучасного українсько-польського кордону (Шацький район), де 4 тис. копівців протистояли 13 тис. радянських солдатів. У результаті битви, що відбувалася між Шацьком та Мельниками, загинули або були поранені 500 польських солдатів. У роки незалежної України на кладовищі в селі Мельники спорудили меморіал солдатам КОПу.

Там, попри дощову погоду, зустрілися близько півсотні українців і поляків, аби помолитися за загиблих, запалити лампадки та покласти квіти до їхніх могил.

«Зібралися ми тут у символічний день, адже 17 вересня 1939 р., коли Польща боронилася на заході від Гітлера, на сході на неї напали совєти. Зібралися ми, аби пригадати це, а також, щоб більше ніколи не допустити подібної трагедії», – відзначив перед місцем спочинку солдатів КОПу консул Генерального консульства РП у Луцьку Марек Запур і додав, що подібні заходи особливо актуальні з огляду на події в Східній Україні.

Представник місцевої громади Сергій Сидорук, своєю чергою, підкреслив: «Кажуть, що війна для солдата закінчується тоді, коли він знаходить своє останнє місце – місце захоронення та вічного спочинку. І зараз ми знаходимося на такому місці для цих 26 солдатів Корпусу охорони прикордоння».

У рамках вшанування пам’яті полеглих відбувся також забіг на 1939 м – від кладовища до сільського будинку культури. Участь у ньому взяла молодь із Любліна, Луцька та Мельників. Потім у центрі села учасники дійства висадили 26 деревець на знак пам’яті про загиблих польських прикордонників. Як розповіли представники сільської влади, вони хочуть започаткувати традицію висаджування саджанців, аби зростити в самому «серці» Мельників цілий парк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Молодь із Луцька та Любліна пробігом вшанувала польських солдатів
18 вересень, 2017, 16:15