У мережі оприлюднили старовинну волинську сороміцьку казку

У мережі оприлюднили старовинну волинську сороміцьку казку
У мережі опублікували казку, яка побутувала на поліських теренах Волині в першій половині ХХ століття і записана була у селі Пульмо Шацького району.

Про це повідомляють Хроніки Любарта.

З розповіді Є. П. Стоянович (1928 року народження):

«Роскажу про дівчину й про хлопця, як вони кохалися молодеї.

Ходив хлопиць до дівчини. Він був красіви, но бідни. А посусідній був багатий, но не такій красівий. Али ж батько не схотів за бідного воддати. Тико за багато одтале єї. Вона його ни хотіла просто нияк. Спати ляжуть – вона з ним ни має ніякого до його одношеня. І все говорить, що: «В мене тої штукі нима, бо мині ни купели – мий батько бидний був, ни мав за шо купити». А він каже: «То ти попитайся, де їх вшивають. У нас хватає всього, то ми купимо». Вона йому сказала: «От, – каже, – їть туда на те сило, там є такій-такій. Він спеціаліст хороший, ну вин вшиє».

Поліська молодиця
Поліська молодиця


Він заїхав і каже: «Чи вшиїш?» – «Вшию. Привизи жінку на дьви ниділи до примєрки, і привизи пуд меду, і пітуха, і кілограм шерсті». От він то все взяв і жинку і повіс.

Вона там побула дьви ниділи. Вони канєшно, ше покохалися. І він приїхав єї забірати, ше заплатив тому, ш-ш-ш…за те, шо вшив. І визе єї дудому вже.

Поліський парубок
Поліський парубок


Заїхали лісом. Каже: «Покажи, я побачу, як вин єї вшив», – Ой! Нихай вдома побачиш». – «Ай, нє, покажи, оде никого нима». Вона йому показала. Він роздивився, каже: «Пітушок – видно, шо є гребушок. Ну кілограм шерсті тут не пушло. Ну, але то шерсть такє». Вин лизнув єї язиком, каже: «Нє, ошукав вин тебе, бо-о меду нима, токо соли насипав» Али ш покі він те все роздивився, йому шось заманулося другє, як вин каснувся до єї. Потом каже: «Хєтрий він: мід вложив на самий спід, а зверху силлю присипав…»

У народних строях
У народних строях

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: курйоз
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мало що помінялось, тільки зараз це "вшивання" вдосконалене. За 300 баксів вшивають "цноту" (дєвственность), згуляні дівки не першої і не другої свіжості виходять "целками" заміж за багатих лохів не з мотивів кохання, а за бабло. З лохом спати зникає бажання ще до кінця так званого "медового" місяця, ходять наліво і там їм теж "вшивають". І вагітність "вшивають", якщо лох з пустими яйцями (бовтунами). Сучасні молодиці не дурніші за цю, що в казці. Обходяться без меду і шерсті. Взагалі, це навіть не казка, а гірка і повчальна проза життя.
Відповісти
Яка низість ! Ще одне підтвердження низького інтелекту, культури і відсутності моралі у забитих полішуків А ше згадайте їхнє ходіння на "гірку" ! А ви, журналісти, памятайте мудрість: " Мовчи, дурню, за мудрого зійдеш". Не ганьбіть Волинь і Україну!
Відповісти
Це що за діалект такий ?
Відповісти
Останні новини
У мережі оприлюднили старовинну волинську сороміцьку казку
20 вересень, 2017, 07:03