Волинський волонтер розповів про феномен «Чорного тюльпану»

Волинський волонтер розповів про феномен «Чорного тюльпану»
Депутат Луцької міськради, волонтер Микола Собуцький розповів про волонтерську місію «Чорний тюльпан».

Про це повідомляє Конкурент.

За словами Собуцького, «Чорний тюльпан» створили люди, які робили ексгумацію останків загиблих у Першій, Другій світовій війні. Тобто, які проводили розкопки на мирній території України.

«І відповідно, коли у нас сталася війна, після Іловайської трагедії, коли російські війська відбили значну територію і наші колони, наші військові частини були розбиті і перебували в тилу ворога, то виникла потреба у таких волонтерах. Бо в армії нашій не було такої структури, яка би займалася ексгумацією двохсотих та обміном. На ту територію не хотіли пускати військових, бо це є потенційні шпигуни і невідомо, що могло з ними статися, тоді виник «Чорний тюльпан». Нас пускали на непідконтрольну українську територію – це «ДНР-ЛНР», - каже волонтер.

За його словами, таким чином вони працювали понад 2 роки.

«За цей період ми вивезли більше як 800 тіл. Ми це все робили на волонтерські кошти. Нам і фонд «Тільки разом», тоді він був «Новий Луцьк», машину купив, і прості люди допомагали. На сьогодні, коли ми почали волати, що нам потрібна допомога, бо люди виснажуються, машини ламаються, не витримують, держава почула і виділила на це кошти, і цим почали займатися військові», - стверджує Микола Собуцький.

Також він прокоментував скандал, нібито хтось із волонтерів місії в стані алкогольного сп'яніння на Світязі хизувався місцевим бурштином, який перевозила автівка «ЧТ».

«Може таке бути, бо цим дуже багато користуються. От недавно була така ситуація, що дзвонять з митниці і кажуть, що хочуть машину «загнати» на «Чорний тюльпан». Це було буквально 2 місяці назад. Я кажу, що в нас немає такої роботи. Тобто багато хто це використовує для власного збагачення. Потім вияснилося, що це не на «Чорний тюльпан». Дехто вважає, що якщо допомагав волонтерам місії, то він має пряме відношення до «Чорного тюльпану», але це ж не так!

А щодо цієї ситуації на Світязі – можливо, також хтось не зовсім добросовісний. Ті хлопці, які мають 100-відсоткове відношення до «Чорного тюльпана», це тільки 4 людини: я, Юрій Сковорода, Олексій Златогорський і Андрій Трофимюк. Я в цих людях впевнений. Олексій – археолог, знаю, що він не міг цим займатись, Юрій – також. Мені говорили, що там була машина з наклейкою, що був конфлікт в якомусь барі, і там хлопці кричали, що вони атовці і «Чорний тюльпан». Це мені було відомо з чуток, не від власників бару», - розповів Микола Собуцький.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинський волонтер розповів про феномен «Чорного тюльпану»
25 жовтень, 2017, 00:40