Сомалійці голодують «на публіку», – міграційна служба

Сомалійці голодують «на публіку», – міграційна служба
Звільнення сомалійських мігрантів, які оголосили голодування у пункті тимчасового утримання іноземців у селі Журавичі на Волині, наразі неможливе.

Про це заявила директор Департаменту в справах біженців Державної міграційної служби Наталя Науменко, пише Kyiv Post з посиланням на «Радіо Свобода».

Нагадаємо, 18 січня стало відомо, що у пункті тимчасового утримання у селі Журавичі Ківерцівського району на Волині голодують кілька десятків сомалійців, які вимагають звільнення та видачі їм документів для перебування в Україні.

Бунтівні настрої сомалійців підтвердило тоді й керівництво пункту.

Втім, як зазначив заступник директора з режиму пункту тимчасового перебування іноземців УМВС України у Волинській області Олександр Лукашук, «як такого голодування нема», адже в гуртожитку нелегали їдять печиво, чай і «Мівіну».

Науменко повідомила, що сомалійці отримують посилки з їжею, а від харчування в їдальні відмовилися.

«З моєї точки зору, це голодування більше на публіку. Історія починається з того, що особи дізналися про те, що вони відповідно до нового законодавства, яке набуло чинності 25 грудня минулого року, будуть утримуватися у такому пункті не півроку, як було раніше, а рік», – сказала Науменко.

У міграційній службі повідомили, що мають в першу чергу встановити, чи справді затримані є сомалійцями.

«Якщо буде встановлено, що мігрант приїхав із Сомалі, то будуть прийматися довгострокові рішення по кожному окремо. Але вони не будуть в жодному разі видворятися в Сомалі», – пояснила Науменко.

Вона заявила, що звільнення сомалійських мігрантів неможливе.
Наразі у пункті тимчасового утримання іноземців «Журавичі» під вартою в очікуванні на депортацію перебувають 58 мігрантів із Сомалі.

У Державній міграційній службі переконують, що Україна дотримується усіх резолюцій ООН щодо громадян, які заявляють, що вони виїхали із Сомалі.

У листі до міністра внутрішніх справ України організація Amnesty International закликала українську владу виконати свої зобов'язання, гарантуючи сомалійцям доступ до справедливої процедури надання статусу біженця і додаткового захисту, якщо вони не можуть бути визнані як біженці.

У Amnesty International заявляють, що серед затриманих третина – це, ймовірно, діти. Натомість Науменко запевнила, що всі особи поміщалися до пунктів як повнолітні.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: нелегали
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Сомалійці голодують «на публіку», – міграційна служба
21 січень, 2012, 17:13