В Україні хочуть заборонити продавати алкоголь у звичайних магазинах

В Україні хочуть заборонити продавати алкоголь у звичайних магазинах
Нардепи хочуть, щоб алкоголь та цигарки продавали в спеціальних магазинах.

У ВР підготували пакет законопроектів із поправками до Податкового, Адміністративного, Кримінального кодексів і до закону «Про держрегулювання виробництва і обороту спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів», ‒ пише ТСН.

Документи обʼєднають в один законопроект і у вересні направлять його в Раду. Він фактично є альтернативою підвищенню акцизу в цьому році, проти якого виступили виробники алкоголю і сигарет. Зокрема, парламентарі пропонують включати вартість акцизної марки (0,14-0,27 грн/шт.) у ставку акцизного податку. На думку депутата Сергія Терьохіна («Батьківщина»), це убезпечить виробників від систематичного збільшення урядом вартості марки, проте представники тютюнових компаній так не вважають.

«Включимо вартість марки в акциз, а завтра будуть введені додаткові адміністративні виплати. Необхідно прописати норму про те, що марки будуть видаватися виробникам безплатно, як в ЄС», ‒ говорить заступник генерального директора асоціації «Укртютюн» Григорій Синиця.

Виробники не задоволені і зростанням мінімального податкового навантаження: на сигарети без фільтра на 57% ‒ до 150 грн/1 тис. шт, з фільтром на 14,8% ‒ до 250 грн. Крім того, згідно з новим законопроектом, ставка акцизу для виробників пива міцністю до 8,5% збільшиться на 14,9% ‒ з 0,87 грн до 1 грн/л. Міцніше пиво значно подорожчає, бо акциз для нього буде 80 грн/1 л 100-відсоткового спирту або приблизно в 8 разів більше. На спирт для горілчаних компаній ставка зросте на 11,2% ‒ до 55 грн/1 л спирту.

У той же час парламентарі відмовилися від різкого підвищення ставок акцизу на вино. Індексацію ставок було вирішено провести з 1 січня 2014 року всього на 5-12%.

Нардепи також хочуть, щоб алкоголь та цигарки продавали в спеціальних магазинах або відділах, які відокремлені від місць торгівлі іншими товарами і мають власний вхід. Виробники вина вважають, що така ініціатива скоротить можливість легального продажу, оскільки обладнати такий відділ у невеликих торгових мережах неможливо.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ВР
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І ціну втричі підняти.
Відповісти
как они достали.
очередная забота партии и правительства о народе.
шо, Вовочка, папа будет меньше пить или ты станешь меньше есть?
Відповісти
Просто монополизация жирного куска розничного рынка. Будут продавать в сетевых магазинах, мелкую розницу вышвырнут нафиг.
Відповісти
Останні новини
В Україні хочуть заборонити продавати алкоголь у звичайних магазинах
25 липень, 2013, 12:59