У Ковелі на місці нацистського табору встановили інформаційну дошку

У Ковелі на місці нацистського табору встановили інформаційну дошку
Волинська обласна ветеранська організація України при підтримці міської влади встановила у Ковелі і урочисто відкрила неподалік будинку №137, що по вулиці Брестській, інформаційну дошку.

Про це повідомляє Про Ковель.

На ній викарбувані наступні слова: «На цьому місці у роки Другої світової війни знаходився нациський табір «Шталаг-301», в якому з вересня 1941 по серпень 1942 років загинули понад 11 тисяч радянських військовополонених. Вічна їм пам'ять!». Встановлена вона на одному із двох стовпів, котрі під час Другої світової слугували за в’їзні ворота до табору. До речі, це був єдиний вхід на територію німецької катівні. До наших днів лише ці два стовпи і збереглися.

На урочисте відкриття інформаційної дошки, окрім представників влади міста на чолі з міським головою Олегом Кіндером, ветеранів війни, ініціаторів встановлення пам’ятного знаку, прийшли й місцеві жителі, які ще пам’ятають ті страшні роки гітлерівської окупації. Вони підтвердили той факт, що відразу ж після захоплення німецькою армією Ковеля, на цьому місці фашисти створили табір, де перебували лише військовополонені радянської армії.

Краєзнавець Юрій Мазурик повідав страшні, вражаючі цифри тодішнього масового знищення мирного населення і радянських військовополонених. Вже після закінчення війни, за словами краєзнавця, на території Ковеля було виявлено 9 ям з останками розстріляних громадян міста і ще до 60 – з військовими. Юрію Мазурику дуже прикро, що з часом в архівах України не збереглося документів, за якими можна було б відшукати ці братські могили. Тому Волинська обласна організація ветеранів при підтримці міської влади прагне знайти місця масових захоронень людей і за християнськими звичаями їхні останки перепоховати.

До речі, Ковельський табір «Шталаг-301» проіснував лише рік, потім усіх полонених, кому вдалося вижити в нелюдських умовах, перевели до іншого табору в місто Славута (нині Хмельницька область).


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: відкриття
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Ковелі на місці нацистського табору встановили інформаційну дошку
08 травень, 2015, 16:47