У волинській школі працює фітобар

У волинській школі працює фітобар
В оригінальний спосіб облаштували учнівську їдальню у школі села Копилля, що в Маневицькому районі Волині.

Тут, в оздобленому в українському стилі залі, розташувався фітобар, у якому на застелених вишитими рушниками поличках у трилітрових слоїках зберігають трави. З них заварюють діткам запашні чаї, пише Вісник+К.

У Копиллі школа та дитячий садочок розміщені в одній будівлі. Традиція варити вихованцям чаї з лікарських трав тут з’явилася близько п’яти років тому. А започаткувала її директор навчального закладу Світлана Давидюк.

– Такі напої корисні, та й дешевші, ніж магазинні. Світлана Оверківна запропонувала щороку робити запаси. Ідея прижилася, – розповідає вчителька української мови та літератури Мар’яна Лопоха. – Збір трав у нас починається на Івана Купала, коли цвіте липа та багно. Заготовляють їх учні старших класів і технічні працівники. Сушать зілля на шкільному горищі, бо на сонці воно втрачає свої корисні властивості.

У фітобарі всі трави сортовані по трилітрових банках. Кожна підписана та накрита полотняною серветкою, щоб суміші дихали. Поки розглядаю приміщення, Мар’яна Іванівна приносить чайне меню, в якому до кожного виду напою подана пізнавальна розповідь про його користь. Перелік ілюстрований яскравими картинками.

– У нашій школі всі діти харчуються двічі на день. Маємо до двох гектарів городу, тож кухарі самі квасять капусту, огірки, печуть булочки, млинці, закривають варення, – розповідає вчителька. – Старшокласники, які проходять практику, приносять із дому по літрі різних ягід, тут їх заморожують, а взимку варять компоти.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
МОЛОДЦІ!!!
Відповісти