У луцькому музеї – виставка унікальних карт

У луцькому музеї – виставка унікальних карт
У Музеї історії Луцького братства можна побачити найцікавіші карти й атласи.

Їх презентували на виставці «Подорожуємо минулим: навчальна і тематична картографія», - повідомляє ВРД НСТКУ.

Історики та науковці вирішили презентувати широкій громадськості експозицію рідкісних творів картографії у рамках виставки «Подорожуємо минулим: навчальна і тематична картографія».

Найдавнішим картографічним твором музейної колекції є карта «Нижньої течії Дніпра». Це частина відомої карти Великого князівства Литовського Миколая-Христофора Радзивіла. Її вважають найважливішим зразком європейської картографії межі XVI – XVII століть і одним з найвизначніших внесків у картографування європейського континенту.

Ще одна унікальна мапа Харківського видавництва «Южная експедиция» називається «Карта Украины. Масштаб 60 верст в 1 дюйме». До цього дня із карт з таким адресним текстом оприлюднена лише одна – двомовна «Мапа Української Народньої Республіки», гіпотетично, 1918 року. Експерти вважають її сенсацією, оскільки вона виявлена в єдиному примірнику та інформує про особливо широкі кордони України.

Волинська ж карта ще унікальніша, пояснює завідувач Музею історії Луцького братства Олена Бірюліна. Вона вважає, що маркація українських кордонів на карті дозволяє датувати зразок листопадом 1918 року.

Виставка у Музеї історії Луцького братства, що знаходиться у Луцьку, на вулиці Йова Кондзелевича, 5, триватиме до серпня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
це про мапи
карти - це черва, хреста. бубна...
Відповісти
Останні новини
У луцькому музеї – виставка унікальних карт
17 травень, 2017, 14:31