Махінації з візовими чергами. ФОТО. ВІДЕО

Махінації з візовими чергами. ФОТО. ВІДЕО
Криза змушує українців пакувати валізи і шукати заробіток в сусідніх країнах. Тисячі людей щомісяця виїжджають працювати закордон.

Біля консульств і візових центрів країн ЄС – постійні черги. Попит на національні візи до держав старого світу щороку зростає. Адже саме такий тип документу – це довгострокова перепустка на територію ЄС, - повідомляє Громадське.



- Якщо запрошення від воєводи є, то на рік, а в основному півроку на півроку.

Та шалений попит на роботу за кордоном породив масштабний підпільний бізнес на робочих візах. Окрім офіційних платежів, українці доволі часто змушені віддавати за візу нелегальним посередникам від кількох тисяч гривень до кількох десятків тисяч.



Киянка Ольга втратила шанс працевлаштуватися в Чехії на високооплачувану роботу в сфері IT. Упродовж кількох місяців вона не змогла зареєструватися на подачу документів до консульства. Вільні дати системно відсутні.

- Ну і поки це все відбувалося, у роботодавця увірвався терпець.



На профільних форумах – сотні аналогічних історій. Люди розповідають, як цілодобово «ловили» на офіційному сайті вільні дати – і марно. Тут же, в мережі, - і рецепт, як вирішити проблему. Якщо звернутися до нелегального посередника, місце в черзі знайдуть упродовж кількох тижнів. Однак від суми стає дурно. У випадку з чеською національною візою - це від 900 до 1300 євро. У Ольги не було ані можливості, ані бажання платити «рєшалам».



"Є люди, яким принципово виїхати, і які змушені іти до цієї людини і користуватися цими послугами, і вони дають ефект. Вони дійсно, на їх захист можу сказати, дійсно реєструють", - розповідає Ольга.

Та найбільш проблемною в цьому питанні є Польща. Адже саме туди найчастіше виїжджають працювати українці. В 2015 році сусіди видали нам майже один мільйон віз. Більше половини з них – це саме національні.



КАТЕРИНА КУЛЬЧИЦЬКА, аналітик ГО «Європа без бар’єрів»:

- Всі стикаються з проблемою, що з першого дня подання отримати місце в черзі практично неможливо.

На польських візах побудовано підпільний бізнес, де, за нашими підрахунками, обертаються мільйони гривень на місяць.



В Україні працює 14 візових пунктів Посольства Польщі. Проблем з реєстрацією на подачу документів, за інформацією «Слідства.інфо», немає лише в двох – одеському та київському. Мешканці інших регіонів, особливо західних, часто змушені шукати неофіційні шляхи, як стати в чергу на візу. Розцінки тут хіба що менші – від двох до чотирьох тисяч гривень.



КАТЕРИНА КУЛЬЧИЦЬКА, аналітик ГО «Європа без бар’єрів»

- Вони не можуть зареєструватись, страшно нервують через це, переживають, спілкуються з родичами, і потім вони там вибивають на сайтах різних, на форумах або біля консульства – деякі люди за якусь плату знайдуть це місце. Заплатити комусь, не зрозуміло кому, за якимись незрозумілим корупційним схемам приблизно 100 доларів лише для того, щоб подати свої документи.



Польща передбачає 2 способи реєстрації на подачу документів: телефоном або через сайт. Онлайн-реєстрацію ми досліджували упродовж кількох місяців. Вердикт невтішний.



Сторінка або не працює, або повідомляє про відсутність вільних дат. Ті, хто постійно мають справи з візами, говорять, це проблема не одного місяця.



ВІТАЛІЙ, мешканець Рівненщини:

- Сайти заблоковані – не можна було самому стати. В нас, певно, вже з рік така проблема.

Посол Польської Республіки пан Генрік Літвін про це знає.



ГЕНРІК ЛІТВІН, Надзвичайний і Повноважений Посол Республіки Польща в Україні:

- А є нелегальні посередники, які використовують те, що реєстрація йде через Інтернет. І це хакерство. Вони вміють перейняти ці реєстраційні місця.



Однак експеримент, який запровадили в Луцькому консульстві, показав, що справа, схоже, не лише в хакерах. На території трьох областей – Тернопільської, Волинської та Рівненської – з травня цього року скасували інтернет-реєстрацію, місце в черзі там можна зайняти лише за телефоном. Що змінилося після цього? Ми вирішили перевірити на собі.



Аби перевірити, як працює система посередників, нам потрібна людина з реєстрацією в західному регіоні України, тож до експерименту ми залучаємо нашого рівненського колегу Дмитра Бондара.

Нагадуємо, на території 3-х областей реєстрація тільки телефоном і тільки персонально. Жодних колективних заявок.

Ми у Луцьку. У Генеральному консульстві нам повідомили, що вільні дати на подачу документів є. Тож зараз спробуємо додзвонитися в кол-центр і стати на реєстрацію.

На мобільний додзвонитися не вдається, виклик одразу вибиває. Зараз спробуємо подзвонити ще на міський номер.



Так само абонент зайнятий або помилка виклику.

Із 6 номерів, які вказані на офіційному сайті візового центру, нам не вдалося додзвонитися на жоден.

ОЛЕНА, мешканка Волині:

- В мене сім’я (5 людей) сідає на телефон – дзвонимо, нереально було додзвонитися.

Ми знайшли і тих, хто додзвонився. Однак якими зусиллями!

- Берете 3 телефони - мій син, дочка і я. Ми з 5 години сиділи до 10-ї - і зловили.

Телефоном звертаємося до посередника. Його консульські нововведення не лякають. Лише ціна виросла в 2,5 рази. Якщо в квітні ще можна було домовитися за тисячу гривень, зараз вартість така:



- Туди ціна 2,5 тисячі. Якщо підходить, будемо ставити на середину червня.

Відправляємо посередникові на пошту копії паспорта Дмитра Бондара, а також чек, який підтверджує, що ми сплатили послуги офіційного візового центру. Без цього ніяк. За тиждень нас обіцяють поставити в чергу. Тим часом ми знаходимо інших посередників і безпосередньо біля візового центру. За 4 тисячі гривень.



- 150 доларів це коштує, щоб максимально швидко, це може бути навіть на завтра. Ті вчора національні, що вчора давали, вони всі поставили.

Сторгувалися на 3 тисячі вже з іншим «рєшалом», який надає послуги в сусідньому приміщенні з Генеральним Консульством у Луцьку.

- Проплату давай і закордонний паспорт, вже давай, кажу, в машину треба спуститися, як мінімум.

Офіційний польський візовий центр працює під брендом міжнародної компанії – VFS Глобал. Однак фактично в Україні послуги надає приватне підприємство «Візовий сервіс центр».



Сумнівна фірма з пропискою у Львові і кінцями на Карибських островах. Без жодних контактних даних. Наші колеги з’ясували, що власником бізнесу є латвієць російського походження, який працює водієм у лондонському аеропорту. Аналітик громадської організації «Європа без кордонів» Катерина Кульчицька говорить, що вони намагалися вийти на контакт з компанією, але безрезультатно.



КАТЕРИНА КУЛЬЧИЦЬКА, аналітик ГО «Європа без бар’єрів»:

- Ви пишете на якісь там пошти, які є у них на сайтах, ви намагаєтеся на них вийти – це неможливо. Таке враження, що їхнє керівництво відсутнє або ж просто недоступне.

Крім того, як з’ясувало «Слідство.інфо», ця компанія має субпідрядників. Іншу українську фірму, яка обслуговує безпосередньо той самий проблемний кол-центр.

Ми спитали у представника компанії, чому додзвонитися на їхні лінії практично неможливо. І міські, і мобільні телефони нібито блокують зловмисники.

ВОЛОДИМИР, представник кол-центру:

- Вот этот весь бизнес перепродажи мест достаточно хорошо оснащен технически, обладает хорошей материальной и финансовой базой. В том числе для того, чтобы выводить из нормального состояния работу линий.

Яким же чином ті люди, які нібито блокують лінії, самі ставлять на черги сотні людей щодня? При тому, що за інструкцією має бути лише персональна реєстрація.

ВОЛОДИМИР, представник кол-центру:

- Признаться, настолько в специфике обслуживания проекта я не силен. Я сейчас постараюсь максимально быстро сделать запрос на нашего генерального подрядчика. И если оттуда будет подтверждение, то без проблем, все расскажем.

Врешті-решт від інтерв’ю представники компанії, яка обслуговує кол-центр, відмовилися. Ми спитали пана посла, чи впевнений він в українських партнерах.

ГЕНРІК ЛІТВІН, Надзвичайний і Повноважений Посол Республіки Польща в Україні:

- Ми ніяк не можемо гарантувати на 100 відсотків, що в візових центрах ніхто не пов’язаний з нелегальними посередниками. Це теоретично можливо, і практично треба бути готовим, щоб з такими явищами боротися. Всі такі сигнали, які пов’язані з підозрою, що десь є якась людина, яка співпрацює з нелегальними посередниками, всі такі інформації ми передаємо компанії, і вони реагують.



Крім того, в посольстві нам повідомили, шо вже за кілька тижнів змінять правила реєстрації, що має вирішити проблему нелегального посередництва. Та зазначили, що неодноразово зверталися до українських правоохоронних органів. Але безрезультатно. І спеціально для української поліції – вийти на посередників зовсім не складно. За 2,5 тисячі нашого колегу Дмитра Бондара оперативно поставили в чергу на подачу документів. Гроші за послуги ми перерахували вже після виконаної роботи. Карта, якою користуються посередники, належить 22-й львів’янці на ім’я Марта. Ми зайшли в гості до дівчини, але вдома її не застали. Телефоном вона не захотіла спілкуватися.

- А ви комусь передавали свої дані чи відкривали картку в «Приватбанку»?

- До побачення… (гудки)



Та «Слідство.інфо» готове передати всі зібрані нами дані в правоохоронні органи, можливо, з поліцейськими всі фігуранти цієї історії будуть говіркішими. Адже виходить так, що система нелегального посередництва вигідна всім, окрім тих, хто має платити.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Держава зробила з людей рабів - навіть за гроші тяжко відкрити візу....Агов можновладці - де ваші пресловуті реформи в дії?Тяжко морду відірвати від корита?
Відповісти