Назвали найрезонансніші смерті 2013-го

Назвали найрезонансніші смерті 2013-го
До переліку смертей, які спровокували значний резонанс в суспільстві, потрапили революціонери, митці і політики.

2013 рік був багатим на події, які сколихнули світ, та на втрати людей, з якими йдуть в історію цілі епохи, - пише ТСН.

Легендарні революціонери

Президент Венесуели Уго Чавес два роки боровся з раком, переніс кілька операцій та курсів хіміотерапії, але хвороба перемогла його. 5 березня на 58-році життя команданте помер, про що оголосив тодішній віце-президент країни Ніколас Мадуро.

Попри офіційну заяву про причину смерті лідера, латиноамериканські політики запевняли, що його отруїли. Світові лідери одразу відреагували на повідомлення про смерть Чавеса. Найбільш емоційна була у президентів країн Латинської Америки.

Глави Аргентини і Бразилії скасували державні заходи, а на Кубі оголосили триденну жалобу. На похорон Чавеса приїхали делегації з 55 країн, із них 32 очолювали керівники держав, президент Білорусі Олександр Лукашенко та президент Ірану Махмуд Ахмадінежад не стримали сліз, натомість у США неабияк зраділи смерті "тирана".

Тіло Уго Чавеса хотіли забальзамувати та виставити у музеї, але не вдалося, адже рішення про бальзамування прийняли запізно. Однак яскрава пам'ятка про життя великого команданте залишиться – легендарний режисер Олівер Стоун, який раніше зняв стрічку про життя Фіделя Кастро, взявся зробити байопік про лідера Венесуели.

6 грудня помер президент ПАР і лауреат Нобелівської премії миру Нельсон Мандела. Лідер нації помер у себе вдома у віці 95 років після тривалої хвороби.

Нельсон Мандела за своє життя 27 років провів у в'язниці, але вийшов незламаним і зміг стати першим чорношкірим президентом ПАР та "батьком нації", головним своїм завданням вважав расове примирення у країні. Символічно, що про його смерть стало відомо, коли в Лондоні відбувалась королівська прем'єра стрічки про Нельсона Манделу.

Донька Мандели, яка була присутня у глядацькій залі, не оголошувала цю новину, поки сеанс не закінчився. А одразу після перегляду стрічки глядачі, серед яких були і Кейт Міддлтон з принцом Вільямом, на дві хвилини занурились у мовчання, приголомшені новиною.

Загадкова смерть олігарха


23 березня покінчив з життям скандальний російський олігарх Борис Березовський, який багато років жив у Лондоні і не міг повернутись на батьківщину. Тіло магната знайшли у його будинку – Березовський був одягненим і лежав у ванній.

Хоча адвокат Березовського і говорив про самогубство клієнта, однак не виключались і версії вбивства. Начебто олігарха могли задушити зашморгом, крім того з'являлась інформаціє, що у нього було зламане ребро.

Так чи інакше, однак друзі та знайомі Бориса Абрамовича в один голос говорили про його тривалу депресію та загублений сенс життя, бізнесмен навіть лікувався у клініці в Ізраїлі. Офіційна причина його смерті не названа й досі.

Поховали Березовського аж у травні в Англії на кладовищі Бруквуд. На похороні, який намагалися якомога краще зашифрувати,були присутніми невеличке коло рідних та друзів. Колишній олігарх після себе залишив чимало боргів. За оцінками експертів, Березовський залишився винним майже півмільярда доларів. На початку вересня з життя пішла і мати Бориса Березовського, переживши його на кілька місяців.

Королівський похорон "залізної леді"


8 квітня у віці 87 років померла екс-прем'єр Великобританії "залізна леді" Маргарет Тетчер. Останнім часом легендарна жінка сильно хворіла, а причиною смерті став інсульт.

Поховали Тетчер з великою шаною - труну з тілом супроводжували 700 військових, у церемонії взяли участь сотні представників інших держав, знаменитості, членів королівської родини. З такими почестями свого часу ховали принцесу Діану та королеву-матір. Після прощання тіло екс-прем'єрки кремували, а прах поховали у скромній родинній обстановці наприкінці вересня.

Європейські політики відзначили великий вклад Тетчер у світову політику, а екс-прем'єрка України Юлія Тимошенко назвала Маргарет Тетчер своєю вчителькою.

Однак, далеко не всі сумували за "залізною леді", а дехто навіть і був незадоволеним пишним та дорогим похороном, який за різними оцінками обійшовся в суму від 6 млн до 10 млн фунтів. Величезна кількість британців на свій лад проводили екс-прем'єрку в останню путь: з шампанським, бійками і плакатами "відьма померла".

30 листопада не стало матері відомого українського скандального журналіста Георгія Гонгадзе Лесі Гонгадзе.

Як повідомила невістка 68-річної Лесі Гонгадзе, її свекруха останніх декілька місяців боролася з невиліковною хворобою. Прощалися з корінною львів'янкою у Преображенській церкві.

На прощання прийшли сотні людей, які плакали над труною відомої активістки. Поховали Лесю Гонгадзе у селищі Брюховичі, що розташоване на Львівщині. А львів'яни побачили символ у смерті корінної львів'янки Лесі Гонгадзе та раннього розгону Євромайдану у Києві.

Оксана Хожай

17 березня померла відома українська співачка Оксана Хожай, яка останні роки страждали від важкої хвороби – синдрому Шегрена. При такій хворобі імунітет, замість захищати організм, починає його атакувати, вражає слизові оболонки і суглоби – Оксані кожний рух давався з болем.

Постійний біль, з яким жила Хожай останні роки,настільки виснажив співачку, що вона замислювалась про самогубство і відмовлялась пити пігулки. Гроші на лікування Оксани збирали всією країною, також чимало допомагали зіркові друзі. Однак це не допомогло, зірка 90-х померла по дорозі в лікарню у кареті швидкої допомоги.

Важкі втрати цього року спіткали родини популярних співачок Тіни Кароль та Наталі Могилевської. 29 квітня від раку шлунку помер 32-річний чоловік та продюсер Тіни Євген Огір.

Його лікували у Німеччині, проте лікарі виявилися безсилими. А за два тижні помер і батько Огіра, якого поховали поруч з сином. Кароль довгий час уникала публічних появ і виступала дуже рідко, але за півроку опанувала душевний біль, записала життєствердну пісню "Життя продовжується" і вирушила у всеукраїнський тур, у який присвятила своєму загиблому чоловіку.

31 липня за два дні до власного дня народження Наталія Могилевська втратила свою маму Ніну Петрівну. Останні сім років Ніна Петрівна боролася з важким гематологічним захворюванням, лікувалася в Німеччині.

Наталя придбала мамі квартиру поруч зі своєю, щоб якомога більше часу проводити з нею. Співачка важко переживає втрату і досі,нещодавно вона заявила, що зустрічати Новий рік з родиною не збирається, адже родини в неї більше немає.

Культові герої "покоління Пі" та "нульових"


7 березня стало відомо про трагічну загибель актора Андрія Паніна.

Тіло актора 4 дні пролежало у квартирі, яка була його "холостяцьким гніздечком" - туди він відправлявся, щоб побути на самоті без родини. Спочатку вважали, що актор вдарився головою і помер, але потів відкрили кримінальне провадження за статтею "умисне вбивство". Версій смерті актора існувало декілька – від нещасного випадку до алкоголізму і вбивства.

Батьки Паніна впевнені, що їхнього сина вбили через великий кредит, який він взяв під зйомки фільму.

18 травня пішов з життя режисер Олексій Балабанов, який створив фільми "Брат", "Про виродків та людей", "Піжмурки" та багато інших.

Причиною смерті митця стала гостра серцева недостатність, як кажуть його друзі та колеги – він буквально згорів на роботі. Кажуть, що 54-річний режисер хворів на рак, але підвело його саме серце.

Прощалися з Балабановим без громадянської панахіди, лише відспівали у храмі – так він розпорядився сам.

В ніч з 18 на 19 липня не стало лідера гурту "Король і Шут" Михайла Горшеньова, якого за життя і друзі і фанати кликали "Горшком". Рокер помер від серцевої недостатності, яку викликало багаторічне вживання алкоголю та наркотиків.

Родина та друзі постійно боролись зі згубними звичками Горшеньова, але надовго їхніх зусиль не вистачало – артист кидав і починав вживати знову. Лікарі кілька разів повертали Михайла до життя, але востаннє не встигли – рокер помер трохи не доживши до 40-річчя.

Втрати сина не переніс і батько Горшеньова – за півтора місяці він також пішов з життя.

Легенди радянського кінематографу

21 лютого у Санкт-Петербурзі помер радянський режисер Олексій Герман-старший, відомий за фільмами "Хрустальов, машину!" і "Двадцять днів без війни". 74-річний митець два останніх місяці життя провів у лікарні і не встиг доробити свою останню стрічку "Важко бути богом", над яким працював понад 14 років.

Картину доробили дружина та син Германа-старшого і показали на фестивалі у Римі, де вперше в історії кінодіяча нагородили посмертно.

30 березня не стало актора Валерія Золотухіна, який хворів на кістковий туберкульоз. У 71-річного актора Валерія Золотухіна діагностували пухлину, яка тисне на мозок, однак, хвороба протікала настільки стрімко, що оперувати актора було небезпечно – лікарі запізно її діагностували.

Хоча похорон актора відбувався далеко від Москви на Алтаї, однак провести його в останню путь приїхали тисячі людей. Під час громадянської панахіди звучали пісні Висоцького, а останню виставу, у якій грав Золотухін, - "Собаче серце" починали з хвилини мовчання.

24 травня помер режисер Петро Тодоровський, який створив стрічки "Інтердівчинка", "Воєнно-польовий роман" та "Улюблена жінка механіка Гаврилова". Він помер в одній із московських клінік від серцевого нападу після тривалої хвороби. Йому було 87 років.

Проводжали Тодоровского, який сам пройшов війну, з воєнними почестями та під воєнний оркестр, а труну супроводжували оплесками.

Місяць не дожив до Нового року актор Юрій Яковлєв, який завдяки ролі Іполита у стрічці "Іронія долі або з легкою парою!" сам став символом зимових свят. 85-річний актор довго хворів і майже осліп, але до останнього виходив на сцену театру.

Яковлєв помер в лікарні, донька артиста сказала, що батько помер "від старості". На прощанні з легендою звучали вірші Марини Цвєтаєвої у його виконанні, а урочистих промов не було – такою була воля близьких.

Молоді та нерозважливі

14 липня у готельному номері покоївка знайшла тіло 31-річного актора та музиканта Корі Монтейта, який став відомий завдяки серіалу "Хор" та стрічці "Пункт призначення". Актор страждав на наркозалежність і мав пройти курс лікування у канадському реабілітаційному центрі.

Вочевидь, наостанок Монтейт вирішив "відірватись", але не врахував своїх можливостей – причиною смерті актора стала смертельна доза героїну з алкоголем.

На початку грудня світ приголомшила новина про страшну загибель у ДТП сучасного секс-символа Пола Вокера, відомого роллю у стрічці "Форсаж". Актор знаходився на пасажирському сидінні спорткару разом зі своїм другом.

Під час аварії авто загорілось – шансів залишитись у живих не було. Сотні фанатів прийшли на могилу Вокера у сльозах, а з собою приносили квіти, листівки та м'які іграшки. Творці стрічки "Форсаж" вшанували зірку відео, а кадри зі справжньої аварії з Вокером покажуть у наступній частині бойовика.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: смерть
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Назвали найрезонансніші смерті 2013-го
13 грудень, 2013, 12:04